Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ)

Πέντε μεγάλης κλίμακας ατσάλινα γλυπτά, που αποτελούν την τριλογία με τίτλο "Navigating in the dark" (Πλοήγηση στο σκοτάδι) ορθώνει η γλύπτρια Καλλιόπη Λεμού, στην πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα.

Πρώτος σταθμός της έκθεσης είναι το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς, από τις 25 Ιανουαρίου. Ακολουθούν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Τζαμί Ιbrahim Khan του Ρεθύμνου (Μάιος - Αύγουστος 2011) και η κρύπτη του Αγίου Παγκράτιου στο Λονδίνο (Οκτώβριος -Νοέμβριος 2011).
«Τα πέντε έργα είναι αυτόνομα, αλλά νοηματικά συνδέονται μεταξύ τους. Λειτουργούν σαν φάρος στο σκοτάδι», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λεμού.
Η γλύπτρια κατασκευάζει, πάντα, τα έργα της για τον συγκεκριμένο χώρο, στον οποίο θα εκτεθούν, επηρρεασμένη από την ατμόσφαιρα που αποπνέει.
Την ενέπνευσε το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, επειδή «είναι μια αυλή μέσα στην τύρβη της Μητρόπολης και συγχρόνως μια αυλή, που μας προστατεύει. Μέσα σε αυτή την φασαρία και την ωμή πραγματικότητα της πόλης, θέλησα να δώσω το μήνυμα να μαζευτούμε μέσα μας».
Τo τζαμί Ibahim Khan στο Ρέθυμνο τής δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσει με το έργο που θα εγκαταστήσει εκεί «τον τόπο λατρείας με την τάση του ανθρώπου να στρέφεται στη δύναμη που είναι παραπάνω από τον εαυτό του», ενώ στον τελευταίο χώρο της τριλογίας «Navigation in the dark», μέσα στην κρύπτη που αποτελεί και ταφικό χώρο στον Άγιο Παγκράτιο του Λονδίνου, το έργο που θα τοποθετήσει «έχει να κάνει με την εσωστρέφεια, το ψάξιμο μέσα στο σκοτάδι».
www.psema.gr - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου